«Ανευ όρων» ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα

το Ταμείο προτείνει την αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρονιάς ως το 2018, ενώ προειδοποιεί ότι εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα το χρέος της Ελλάδας θα ανέβει στο 250% του ΑΕΠ ως το 2060 από 180% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, αμφισβητεί εκ νέου τον ρεαλισμό των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στη συμφωνία με την Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας πως προϋποθέτουν «ηρωϊκή προσπάθεια» και εκτιμά ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετο «μαξιλάρι» της τάξης των 10 δις ευρώ.

«Ακόμα και αν η Ελλάδα μέσα από μια ηρωική προσπάθεια μπορέσει προσωρινά να φτάσει σε πλεόνασμα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, λίγες χώρες έχουν καταφέρει να φτάσουν και να διατηρήσουν τόσο υψηλά επίπεδα πρωτογενών αποτελεσμάτων για μια δεκαετία ή περισσότερο, και είναι εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να το κάνει λαμβάνοντας υπόψη τους ακόμα αδύναμους οργανισμούς χάραξης πολιτικής και τις προβλέψεις που δείχνουν ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια ποσοστά για αρκετές δεκαετίες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Αιτιολογώντας αυτή την εκτίμηση, το Ταμείο τονίζει ότι το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο επιτεύχθηκε το 2013 αποδείχθηκε βραχύβιο, «καθώς δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, καλύπτοντας όλο το πολιτικό φάσμα, γρήγορα υπέκυψαν στις πιέσεις να το ξοδέψουν» και προσθέτει:

«Με βάση τα παραπάνω, το προσωπικό (του Ταμείου) θεωρεί ότι η ανάλυση βιωσιμότητας θα πρέπει να βασίζεται σε πρωτογενές πλεόνασμα όχι πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ».

Ιδιαίτερα συγκρατημένη είναι η ανάλυση του ΔΝΤ και σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις τα οποία υπολογίζει μόλις στα 5 δις ευρώ για το διάστημα 2015-2030.

via «Ανευ όρων» ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα

Both comments and trackbacks are currently closed.
%d bloggers like this: