ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΝΤ / ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης με αυτό το βιβλίο του, που αποτελεί μια προσωπική μαρτυρία λόγω της θέσης του στο ΔΝΤ την κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο από το Μάρτιο του 2010 έως το Δεκέμβριο του 2011, προχωρά σε μια αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν τη χώρα μας στο μνημόνιο.
Αποδεχόμενη τους όρους που έθεσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ, η Ελλάδα παραχώρησε σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική, και όχι μόνο, κυριαρχία της στους δανειστές της.
Προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση και να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, εξαναγκάστηκε να αποδεχτεί τους όρους του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου που της επέβαλαν οι εταίροι της, με αποκορύφωμα το “νεο-αποικιακό” ειδικό λογαριασμό, στον οποίο θα δεσμεύονται οι φορολογικοί πόροι της χώρας μας ώστε να αποπληρώνει κατά προτεραιότητα τους δανειστές της. Έτσι, η Ελλάδα μετατράπηκε σε μια σύγχρονη “αποικία” των δανειστών της… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Π. Ρουμελιώτης προειδοποιεί για τον “ανηφορικό μαραθώνιο” που έχει να ανέβει η Ελλάδα, αλλά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους δανειστές τονίζοντας ότι “αν συνεχίσουν να παραφορτώνουν τη βάρκα που λέγεται Ελλάδα, τότε θα τη βουλιάξουν στον βυθό της ανθρώπινης καταστροφής και απελπισίας προκαλώντας απρόβλεπτες συνέπειες…”.
Οσο για τους όρους, με τους οποίους διεξήχθη η διαπραγμάτευση και η σύναψη των δύο δανειακών συμβάσεων, η άποψη του Π. Ρουμελιώτη κρύβεται πίσω από τους στίχους του Κ. Π. Καβάφη, με τους οποίους ξεκινά το βιβλίο του: “Εν μεγάλη Ελληνική αποικία 200 π.Χ.”. (Νίκος Μελέτης, Το Έθνος, 28/9/2012)

via ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟ ΔΝΤ / ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.
%d bloggers like this: